ЗА ЕДНА ПО-ВКУСНА КОЛЕДА: МЕСТАТА С НАЙ-ХУБАВИ ПРАЗНИЧНИ СЛАДКИШИ


Април мирише на ливада, август – на море, октомври – на канализация, а декември – на вкусно. Обичам го, защото мога да го побера в чиния. И то не в каква да е, а в такава от специалния сервиз на мама, който през другите месеци от календара задължително си почива в кашон под дивана. Обичам го, защото ухае на парфюмирани мандарини, захарни бастунчета, бисквити с мед. И на сняг. От белтъци. Обичам го, защото фините му прахови частици са навсякъде. А аз толкова ги харесвам, стига да са от пудра захар, канела и джинджифил. Не от изгорелите газове на колите на всички мързеливи лентяи, които ползват краката си само за да придържат онова между тях. Обичам го, защото през декември винаги съм гладна. И през декември стомахът ми не е стомах, а джипиес за места с вкусна храна. Обичам декември през декември. През януари не мисля така. До тогава обаче има още 17 дни. Ще ги изживея вкусно. Не ги губете и вие в ядене на непразнична храна.

НАЙ-ДОБРИЯТ МИ ПРИЯТЕЛ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ. MADE BY MA BAKER

В София пекарните са на всеки ъгъл. Във всичките мирише на тесто. Но само в любимите ми три ухае на Коледа.

MA BAKER
В MA BAKER (ул. „Георги С. Раковски“ 163, ул. „Шейново“ 8А, бул. „Витоша“ 44) можете да намерите 1001 вкусотии и капучиното с най-пухкав каймак на света, но най на сърце са ми прочутите им джинджифилови човечета. Вече няколко години поред правя жалки опити да опека такива вкъщи. Смъртни случаи няма, но пък, за да ми погалят егото на кулинар, близките ми жертваха щедро пломби, коронки, даже цели зъби. Сега е моментът да изкажа от тяхно име благодарностите им към „МА BAKER, които се погрижиха за коледното настроение на цялото ни семейство, както и за това всички да прекараме празниците с пълен комплект зъби. Истината е, че не разрешавах на никой да яде от джинджифиловите им сладки няколко дни, защото ми се струваха прекалено красиви, за да бъдат изядени. Вследствие на това в момента имам повече снимки с тях, отколкото с гаджето ми, което реши да ми отмъсти подло и все пак ги изяде. Аз обаче ще му го върна. „МA BAKER, идвам за още.

MA BAKER ПРЕВЗЕХА ЖИВОТА МИ

JOVAN – THE DUTCH BAKER
Холандците са дали много на света. Лалетата, Рембранд, Ван Гог. На мен специално обаче ми дадоха най-щастливите два килограма отгоре. Никога не съм била в Холандия и затова Холандия дойде при мен. За момента се е скрила на столичната ул. „Ангел Кънчев“ 37 и ви очаква. Там, зад запотените прозорци на пекарната JoVan, е раят. Ако се питате как изглежда - бухнал, с коричка, с червена панделка и от оригинално холандско тесто. Целогодишно на рафтовете им има чудесни сладкиши, кроасани, пълнени с щастие под всякаква форма, както и домашен хляб. По Коледа обаче раят става още по-райски, защото в JoVan правят вълшебни щолени и прясно панетоне. Последните са милион пъти по-хубави от тези в супера и ако продължите да ги купувате от магазина, а не ме послушате, ще влезете в графата „непослушни“ на Дядо Коледа. Нали не сте се напъвали да бъдете прилични напразно цяла година?

JOVAN - НЕ ЗАКУСКА, ПИРШЕСТВО

100 ГРАМА СЛАДКИ
Колко тежи щастието? 100 грама. Сладки. Ако може и да са коледни. В конкретния случай – цял буркан. Знам, че в България сме свикнали да харесваме бурканите само ако вътре в тях има царска туршия, но, повярвайте ми, и този никак не е лош. Съдържанието, опаковката, даже панделката и картичката към нея са произведени от златните ръце на моите приятели от „100 грама сладки“, които можете да намерите на поне 10 места в София. Има още много като моя буркан, даже и по-хубави. Вътре с меденки елхички и звездички. Но умишлено не взех такива, защото щях да повторя случката с джинджифиловите човечетата – само снимки, никакво ядене. Този буркан е най-хубавото нещо, което можете да подарите за Коледа. Защото е пълен с щастие, което, на всичкото отгоре, се яде. И моя съм го взела за подарък, но не знам дали ще стигне до получателя си. Извинявай, любими, пак ти развалих коледната изненада. Обещавам този път да ти донеса да опиташ. Поне една. Обещавам.

ЩАСТИЕ В БУРКАН ОТ 100 ГРАМА СЛАДКИ


Коментари

Популярни публикации