В СТРАНАТА НА СЛАДОЛЕДА – КЪДЕ Е НАЙ-ДОБРОТО ДЖЕЛАТО
Ако можех да започна живота
си отначало, бих танцувала повече, бих правила повече глупости и най-важното - бих
яла по-малко боб и повече сладолед. Особено откакто намерих къде го правят
най-добре.
СЛАДОЛЕДЕНАТА ГАЛАКТИКА НА SAVINI |
Честно казано никога не съм
разбирала каква е разликата между сладоледа и джелатото. Даже леко се издразних,
когато изведнъж нещо му стана на този свят и пърпорещите като трактори машинки за
сладолед, омацани с топинг и накацани от мухи, от които си купувахме странна
смес в бяло и кафяво, а чичковци по потници прибираха парите ни, бяха низвергнати
и заменени от някакви си джелатерии. Не бях готова за тази промяна. По същия
начин, по който не бях готова и за тренда с дебелите вежди, които имах по божията
воля, но със завидна решителност убих още в 6-и клас. А 12 години по-късно съм
готова да ида да си платя, че да ми ги върнат отново. Както и да е. С това
исках да кажа, че всичко е до гледна точка. И до пробване.
Понеже преди няколко месеца ходих в Италия, като се върнах, реших да се правя на интересна и не само да се хваля, че съм яла джелато, ами да разказвам как съм научила технологията му от един стар италиански майстор, който ми е подарил роза и семейната му рецепта. Това, разбира се, е абсолютна лъжа. И всичко, което ще прочетете по-долу, е взето от един интелектуалец, но голям сухар – г-н Интернет. Затова съм го редактирала леко.
СЛЕД СЛАДОЛЕД - ВИНАГИ ЩАСТЛИВА |
Сладоледът и джелатото се различават по
3 неща. Първото е това, по което аз се различавам от Адриана Лима – мазнините. Сладоледът се прави от сметана, която трябва да
има поне 10% мазнини, докато джелато се прави основно от мляко, така че е с
по-ниско съдържание на мазнини. Предполагам разбрахте коя от двете ни е
сладоледа. Второто е това, по което баба ти се различава от дядо ти – бъркането
(в живота ти). Сладоледът се разбива бързо, докато джелато се бърка по-бавно. И третото е това, по което най-много псуваме – температурата. Сладоледът се съхранява и сервира на минус 12 градуса, иначе започва да се топи, докато джелато може да се сервира на температура от минус 5 до нула градуса. Какъв е изводът? Джелатото е като добрия любовник/любовница – страшно е полезно, близко е до сърцето ви и трудно се намира.
ПОСЛЕДНА СНИМКА. ОБЕЩАВАМ. |
За последната точка имам
конкретно решение – Savini Gelato (ул. "Бяла Черква", бл. 11). Преди изобщо да знам, че на този адрес правят най-доброто джелато не
в София, не в България, ами сигурно на целия континент, бях привлечена от
графита, който краси стената на помещението им. В момента той е по-популярен
дори от Мона Лиза, затова си заслужава да поздравим, и Savini и автора му, че освен вкуснотии, правят и изкуство.
След като го удостоих със задължителната фотосесия, реших да се наградя с едно
сладоледче. Беше ми толкова трудно да избера какви вкусове да съчетая във
фунията си, сякаш това щеше да е последното, което щях да ям на този свят. Даже
след толкова чудене и сухи тренировки наум как ще кажа на продавача какво искам,
аз пак се издъних. За да не берете и вие срам – да знаете, сорбето не може да
се комбинира с друго сорбе, а само със сладолед, колкото и да си подхождат
цветовете им. За вкуса няма какво да кажа, аз бях пределно ясна още на място.
Така го изкрещях това „Ммммммм“, че даже от отсрещния тротоар вдигнаха глави, очаквайки
да видят голи хора. Върви, обяснявай, че просто ядеш джелато с шоколад и сорбе от
боровинка.
ФУНИЙКА ЩАСТИЕ ЗА ДВАМА |
Не ми беше ясно защо бяха толкова
хубави на вкус, докато не разбрах откъде идват. Ванилията Savini доставят от
малка ферма в Мадагаскар, шамфъстъкът е от
семейна плантация в Сицилия и пристига директно, без посредници. Червените
плодове, които използват, са чисто български, отгледани чрез принципите на
биоземеделието. Фунийките им също са натурални и имат дъх на мед. Оказа се, че
в джелатото си почти не слагат захар. Не съм вярвала, че ще го кажа, но в тоз
живот имало и по-сладко нещо от Хавиер Бардем и това е джелатото на Savini.
P.S. Savini имат още една
сладоледена галактика, която се намира на ул. „Сан Стефано“ 9.
Коментари
Публикуване на коментар